Παρατηρείτε µεταβολές στο αίµα της περιόδου σας; Η διερεύνηση από ειδικό, σε ορισµένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη. Οι αλλαγές που παρατηρούµε από περίοδο σε περίοδο ή και κατά τη διάρκεια της περιόδου µπορεί να µην σηµαίνουν απολύτως τίποτα, ενδεχοµένως όµως να υποδηλώνουν και κάτι παθολογικό. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν τα νέα «δεδοµένα» παραµένουν για τουλάχιστον έξι µήνες.
«Βαριά» ροή
Περίοδος που διαρκεί πάνω από 7 µέρες ή/και συνολική απώλεια αίµατος που υπερβαίνει τα 80 ml θεωρείται «βαριά» και συνήθως οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, αν η ροή ήταν ανέκαθεν υπερβολική, το πιθανότερο είναι να µην υπάρχει κάτι παθολογικό. Παρότι η ποσότητα του αίµατος δεν µπορεί να µετρηθεί στην πράξη, κάθε γυναίκα µπορεί να διακρίνει την ξαφνική αύξησή της. Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι απαραίτητη, αφού αφενός µπορεί να οφείλεται σε οργανικές παθήσεις (ινοµυώµατα κ.ά.) ή λειτουργικές διαταραχές (δεν οφείλονται σε οργανικά αίτια), αφετέρου µπορεί να προκληθεί αναιµία.
Παρουσία θρόµβων
Πρόκειται για τα «κοµµάτια» (πήγµατα) που ενδεχοµένως να παρουσιάζονται στο αίµα της περιόδου ορισµένων γυναικών. Το φαινόµενο αυτό δεν είναι σύνηθες, αφού ορισµένες ουσίες που προέρχονται από το ενδοµήτριο (ινωδολυτικοί παράγοντες) διαλύουν τους θρόµβους. Όταν όµως η ροή είναι υπερβολική, η ταχύτητά της δεν επιτρέπει στο αίµα να διασπαστεί, µε αποτέλεσµα να εµφανίζεται µε τη µορφή θρόµβων. Αν είχατε ανέκαθεν θρόµβους, δεν οφείλονται απαραιτήτως σε παθολογικό αίτιο. Αν όµως εµφανίστηκαν ξαφνικά, πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας.
Εναλλαγές στο χρώµα
Οι µεταβολές στο αίµα της περιόδου είναι φυσιολογικές. Το αραιό κόκκινο αίµα παρατηρείται είτε την πρώτη µέρα είτε µετά τα µισά της περιόδου. Τις υπόλοιπες ηµέρες είναι πυκνότερο και έχει πιο σκούρο κόκκινο χρώµα, ενώ τις τελευταίες µέρες µπορεί να είναι σκούρο καφέ.
Έντονη οσµή
Το αίµα της περιόδου, φυσιολογικά, έχει µια ιδιάζουσα οσµή που κάθε γυναίκα µπορεί να διακρίνει. Ήπιες µεταβολές στην οσµή αυτή δεν υποδηλώνουν κάτι παθολογικό. Αν όµως γίνει έντονη και δυσάρεστη, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί, γιατί πιθανότατα υπάρχει παθολογικό αίτιο (ινοµυώµατα, ξένο σώµα στον κόλπο κ.ά.).
Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Ιωάννη Μεσσήνη, καθηγητή Μαιευτικής & Γυναικολογίας Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, προέδρου της Ελληνικής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας
πηγή
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
Τα «περίεργα» της περιόδου
10:39 μ.μ.
Γιώτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου